Sosyal Medya

Kültür Sanat

Cemil Meriç’in psikobiyografisi

Cemil Meriç’i meydana getiren kökleri, doğumundan öncesine dayandırılabilecek psikolojik süreci inceleyen Cemil Meriç’in Psikobiyografisi isimli kitap, Murat Beyazyüz tarafından kaleme alındı



Daha evvel Cemil Meriç’in Psikolojisi adıyla yayımlanan kitabın yeni basımı Cemil Meriç’in doÄŸumunun yüzüncü yılında yapıldı. Murat Beyazyüz tarafından kaleme alınan eser, Cemil Meriç’i meydana getiren kökleri, doÄŸumundan öncesine dayandırılabilecek psikolojik süreci inceliyor. Beyazyüz, Meriç'in metinlerini, psikanalistin 'Divan'ına yatırmış ve metinlere kendileriyle diyaloga girilebilen birer özne olarak yaklaÅŸmış.

Erol Göka, kitabın önsözünde, "Cemil Meriç, psikoloji ve edebiyatın kesiÅŸtiÄŸi bir alanda yani ‘psikobiyografi’de nerede durulur? Türkçedeki ilk psikobiyografilerden olan çalışmasında Murat Beyazyüz bu soruyu bizim için aydınlatıyor. Ãœstelik bunu Freud’un Dostoyevski, Erikson’un Gandhi için yazdığı psikobiyografilerle aynı bilimsel kalitede yapıyor? Cemil Meriç kimdir sorusuna yeni ve orijinal bir cevap sunan kitap Meriç’in hayatında daha önce hep etrafından dolanılan ama içine girilmeyen alanlara nazikçe sokulmayı baÅŸardığı için de ilgiyi ayrıca hak ediyor" diyor.

Türk aydının müstaÄŸripleÅŸme sürecindeki krizlerini ne kertede derinden yaÅŸadığını göstermesi açısından önemli olan kitap, Türkçü/Åžamanist Hüseyin Cemil’den Müslüman Hüseyin Cemil’e, materyalist Hüseyin Cemil’den ateist Hüseyin Cemil’e uzanan entelektüel dünyayı gözler önüne seriyor.

Murat Beyazyüz, Cemil Meriç’in Psikobiyografisi, TimaÅŸ Yayınları, 2016, 352 sayfa.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.